چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر اثرات غرور فیزیکی، شرم از بدن و نفوذ اجتماعی در نظارت بربدن و مشارکت ورزشی زنان با رویکرد معادلات ساختاری بود.
روشها: جامعة آماری پژوهش را زنان استان تهران تشکیل دادند که براساس تخمین حجم نمونة بهینه 281 نمونة قابل قبول گردآوری شد. پرسشنامة تصویر بدنی مککینلی و هاید (1996) برای بررسی و سنجش نظارت از بدن و شرم از بدن مورد استفاده قرار گرفت. از پرسشنامة خودبینی هانگ و همکاران (2011) جهت ارزیابی غرور فیزیکی و نفوذ اجتماعی استفاده شد. در نهایت برای سنجش مشارکت ورزشی از پرسشنامه تعدیلشده مشارکت ورزشی استفاده شد.
نتایج: ارزیابی مدل بیرونی ابزار پژوهش را تائید کرد. همچنین نتایج برازش مدل درونی نیز حاکی از تناسب مدل درونی داشت. نتایج نشان داد شرم از بدن با 52/0، غرور فیزیکی با 25/0 و نفوذ اجتماعی با 15/0 به ترتیب بر نظارت و در نهایت نظارت بدن نیز 46/0 بر مشارکت ورزشی زنان اثرگذاری مثبتی و معناداری داشتند.
نتیجهگیری: بهطورکلی توجه بیشتر به نظارت بر بدن در بین زنان، به سطح بالای مشارکت ورزشی میانجامد.. پرداختن به ورزش میتواند از عوامل تقویت ابعاد نظارت بر بدن همچون کاهش شرم از بدن، افزایش غرور فیزیکی و نفوذ اجتماعی در بین زنان باشد که خود نشان از سلامت اجتماعی و روانی زنان جامعه دارد.
کلیدواژهها